Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

24 Νοεμβρίου 2009

Επίκαιρα και μη: Τρίτεκνοι και πραγματικότητα






Το δημογραφικό και οι φροντίδες του Κράτους, οδήγησαν τους συνομιλητές στις διεκδικήσεις της τρίτεκνης οικογένειας, τις οποίες κάποιοι χαρακτήρισαν υπερβολικές και κάποιοι δικαιολογημένες.

Για να λέμε του στραβού το δίκιο, μεταπολεμικά, ιδίως όμως τις τελευταίες δεκαετίες, η απόκτηση τρίτου παιδιού σε μια οικογένεια, χρειάζεται τόλμη, για να μην πούμε ηρωϊσμό.

Η πρώτη αναφορά στην αναγκαιότητα του τρίτου παιδιού έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '60. Τότε καθιερώθηκε το επίδομα των 500 δραχμών που εκείνη την εποχή κάτι έλεγε. Με τον προκύψαντα πληθωρισμό, έφτασε να αποκαλείται "πεντακοσάρικο της ντροπής" το οποίο ούτε ο Ράλλης με τις φιλολαϊκές πρωτοβουλίες ούτε ο Ανδρέας με τις σοσιαλιστικές ιδέες αναπροσάρμοσαν.

Αργότερα ο Μητσοτάκης, καθιέρωσε μιαν αξιοπρεπή επιδότηση στις πολύτεκνες οικογένειες. Τους τρίτεκνους τους αγνόησαν οι πάντες. Τους θυμήθηκε το 2004 ο Καραμανλής. Με την άνεση που παρέχει στους πολιτικούς το προεκλογικό τοπίο, αλλά και με τα καλοπροαίρετα κοινωνικά του "πιστεύω" έδωσε πλήθος υποσχέσεων στους εγκαταλελειμμένους μέχρι τότε τρίτεκνους.

Και κράτησε το λόγο του, σε κάποιες από τις παροχές που δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει. Στις φορολογικές διευκολύνσεις, στα επιδόματα, στους διορισμούς, στις φοιτητικές μετεγραφές, στις απαλλαγές από ειδικά τέλη, στις προτεραιότητες των κοινωνικών ιδρυμάτων, στην προστασία της μητρότητας, ο τρίτεκνος αντιμετωπίζεται με ξεχωριστή εύνοια.

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές, το κριτήριο διαφέρει αναλογικά, προς όφελος των πολυμελεστέρων οικογενειών। Όμως, η βασική υπόσχεση του πρώην πρωθυπουργού, να ονομασθούν "Πολύτεκνοι" όσες οικογένειες αποκτούν τρίτο παιδί, μέχρι στιγμής δεν υλοποιήθηκε.

Το δημογραφικό πρόβλημα, είναι τεράστιο. Η απειλή για την κατάσταση του έθνους που προκύπτει από το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτή. Και η επίλυσή του, δικαιολογεί κάθε είδους αλληλεγγύη από μέρους του κοινωνικού συνόλου και κάθε είδους θυσία από μέρους της Ελληνικής Πολιτείας.

Περιμένουμε από την νέα κυβέρνηση να στηρίξει τους τρίτεκνους ,να στηρίξει το μέλλον της Ελλάδος για να συνέχισουμε να υπαρχούμε σαν έθνος στην Ελλάδα μας ............
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ,
ΣΟΦΙΑ,ΠΙΣΤΗ,ΕΛΠΙΔΑ,ΑΓΑΠΗ, (Σ.Π.Ε.Α.)