Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
16 Δεκεμβρίου 2020
Voucher 200 ευρώ για μαθητές και φοιτητές για αγορά tablet, laptop ή υπολογιστή – Τα κριτήρια
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιταγής των 200 ευρώ. Το κονδύλι είναι ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά 560.000 νέους.
Με ένα κοινό δελτίο τύπου τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι προκειμένου να ενισχυθεί η τηλεκπαίδευση, παρέχει κονδύλι 112 εκατομμυρίων ευρώ σε μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το νέο πρόγραμμα, εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).
Ποιους αφορά
Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην παιδεία, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το διαδίκτυο, προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, και τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Η συμμετοχή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης πρέπει να αφορά κάθε νέο και νέα.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δρομολογεί την ψήφιση Διάταξης Νόμου αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία την υλοποίησή του θα αναλάβει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», που θα αναπτύξει μία εξειδικευμένη πλατφόρμα.
Voucher 200 ευρώ για μαθητές και φοιτητές για αγορά tablet ...
https://fouit.gr/2020/12/15/voucher-200-eyro-gia-mathites-kai-foitites-gia-agora...
21 ώρες πριν · Voucher 200 ευρώ για μαθητές και φοιτητές για αγορά tablet, laptop ή υπολογιστή – Τα κριτήρια. στα Ελλάδα 15 Δεκεμβρίου 2020 12:07
15 Δεκεμβρίου 2020
8 Νοεμβρίου 2020
5 Νοεμβρίου 2020
Επίδομα παιδιού 2020. Πότε θα πληρωθεί η πέμπτη Ε δόση odigostoupoliti 08/10/2020 Επίδομα τέκνων Κοινωνική πρόνοια - Κοινωνικές παροχές Νέα - Επικαιρότητα Οικογένεια Συχνή Χρήση
επίδομα παιδιού (οικογενειακό επίδομα), οικογενειακό επίδομα Α21
Επίδομα παιδιού 2020. Πότε θα πληρωθεί η πέμπτη Ε δόση
Πότε θα γίνει η καταβολή της πέμπτης (Ε) διμηνιαίας δόσης για το 2020 στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού
Μετά την τελευταία πληρωμή, επαναλειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Επίδομα Παιδιού Α21» προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις ή τυχόν τροποποιήσεις. Η πλατφόρμα είχε προσωρινά κλείσει, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή.
Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση.
Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.
Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Η πέμπτη (Ε) διμηνιαία δόση του Επιδόματος Παιδιού 2020 αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και θα καταβληθεί, όπως ορίζει ο νόμος, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 (τελευταία εργάσιμη) σε όλους όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 για το 2020
Ερωτήσεις και απαντήσεις που δίδονται από τον ΟΠΕΚΑ και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού
Κάθε πότε υποβάλλω αίτηση επιδόματος παιδιού Α21;
H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.
Υπέβαλα την αίτηση Α21 αλλά δεν φαίνεται εγκεκριμένη. Πρέπει να κάνω κάτι;
Όχι δεν απαιτείται κάποια επιπλέον ενέργεια, αρκεί η υποβολή της αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια του επιδόματος εμφανίζεται, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή, το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχος του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».
Κατά τη δημιουργία της αίτησης Α21 επισύναψα δικαιολογητικά και μετά τον έλεγχο και αποθήκευσή της, στις επισημάνσεις γράφει: «Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ψηφιοποιημένου εγγράφου από τον ΟΠΕΚΑ». Τι να κάνω, να υποβάλλω την αίτηση;
Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή μη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αίτησης σας, μέσω της πλατφόρμας κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο και για ποιό λόγο.
Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση;
Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.
Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;
Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στη νέα αίτηση πατάτε το κουμπί «Προσθήκη Τέκνου» και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα ) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού, στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.
Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21, το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;
Πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ, στην συνέχει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε νέα.
Το παιδί μου τέλειωσε το Λύκειο πέρυσι και το τρέχον έτος είναι φοιτητής ή σπουδαστής, το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο το τρέχον έτος για να λάβω επίδομα;
Το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους έναρξης σπουδών.
Παιδί που πήρε μεταγραφή εντός του τρέχοντος έτους θεωρείται εξαρτώμενο;
Τα παιδιά από μετεγγραφή θεωρούνται εξαρτώμενα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να καταχωρηθεί ο αριθμός της προηγούμενης ακαδημαϊκής ταυτότητας καθώς και της νέας στα σχετικά πεδία της πλατφόρμας.
Το εξαρτώμενο τέκνο πήρε πτυχίο εντός του τρέχοντος έτους. Δικαιούται επιδόματος;
Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. (έως 31/8 για όσα πήραν πτυχίο έως τον Αύγουστο τρέχοντος έτους και έως την 31/12 του ίδιου έτους για όσα πήραν πτυχίο από Σεπτέμβριο και μετά)
Θεωρείται εξαρτώμενο παιδί άνω των 19 ετών το οποίο είναι μαθητής σε ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ;
Όχι δεν θεωρείται εξαρτώμενο για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.
Η σύνταξη αναπηρίας που λαμβάνω προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα;
Η σύνταξη αναπηρίας προσμετρείται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν προσμετρούνται.
Είμαι πολίτης τρίτης χώρας και μου είχε χορηγηθεί το έτος 2019 το επίδομα παιδιού. Το 2020 θα συνεχίσω να το λαμβάνω ή θα απαιτηθεί να έχω 12ετή νόμιμη και μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα;
Εφόσον το προηγούμενο έτος λαμβάνατε το επίδομα παιδιού εξακολουθείτε να το λαμβάνετε με τις προϋποθέσεις που σας είχε χορηγηθεί και δεν απαιτείται 12ετής παραμονή στην Ελλάδα για να το λάβετε και το 2020.
Η άδεια παραμονής μου έληξε εντός του έτους και το επίδομα παιδιού διακόπηκε. Τι πρέπει να κάνω;
Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί η νέα άδεια διαμονής έχετε τη δυνατότητα να επισυνάψετε την ισχύουσα άδεια διαμονής και το επίδομα παιδιού θα σας χορηγηθεί μόνο όταν ελεγχθεί, από εξουσιοδοτημένους χρήστες του ΟΠΕΚΑ. (Προσοχή από την επισυναπτόμενη άδεια πρέπει να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου και η διάρκεια της άδειας, σε ευανάγνωστη μορφή)
Υπέβαλα την αίτηση Α21 και μου βγάζει επισήμανση ότι δεν είναι δυνατό να ανακτηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
Ελέγξετε αν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ε1 από τα μέλη της οικογένειας που αναφέρονται στο Α21 και υποχρεούνται στην υποβολή της.
Πήρα τη δόση του 1ου διμήνου για το 2020 και μετά την υποβολή του φετινού Ε1 δεν δικαιούμαι επίδομα παιδιού. Πως επιστρέφεται το ποσό του 1ου διμήνου που εισέπραξα;
Η χορηγηθείσα δόση θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477) με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας. Αντίγραφο του παραστατικού καταθετηρίου πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ. Στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ θα βρείτε στην σελίδα της Επικοινωνίας.
Τι μπορώ να κάνω για να μου καταβληθεί το επίδομα παιδιού για τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω άγνοιας δεν είχα υποβάλει σχετική αίτηση Α21.
Η προθεσμία υποβολής της αίτησης Α21 για προηγούμενα χρόνια έχει λήξει.
Προστίθενται εισοδήματα που δεν έχω και φαίνεται να μένω εκτός. Εμφανίζεται μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό του εκκαθαριστικού της εφορίας.
Λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που προκύπτουν από το Ε1 φορολογικού έτους 2019 (Μόνο για την καταβολή του 1ου διμήνου 2020 υπολογίζεται το εισόδημα του φορ. έτους 2018). Το ποσό που εμφανίζεται στην πλατφόρμα είναι το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, άμεσων και εξαρτώμενων, τα οποία αναφέρονται στο Α21 και πληρούν τα κριτήρια, έχουν δηλαδή τις προϋποθέσεις να επιδοτηθούν. Επιπρόσθετα, όπως παγίως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα, όταν το πραγματικό δηλωθέν υπολείπεται του τεκμαρτού.
Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα του τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους.
Σας εφιστούμε την προσοχή ότι όταν γίνεται προσθήκη τέκνου καταχωρείται μόνο το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και το ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ www.amka.gr ή/και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ. Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, από τον τρόπο με τον οποίο έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.
Ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να το εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ.
Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2002 δεν ζητείται ΑΦΜ. Εντούτοις, για τα παιδιά που είναι γεννημένα από το 2001 και πριν, ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτό το ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με το αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνεται ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί νέα ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.
Τα ΚΕΠ αρνούνται να καταχωρήσουν τον αριθμό της άδειας διαμονής, επειδή στην φόρμα του ΑΜΚΑ δεν υπάρχει σχετικό πεδίο.
Δεν χρειάζεται να καταχωρηθεί η άδεια διαμονής, μόνο να διορθωθούν στο μητρώο του ΑΜΚΑ το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία γέννησης και ΜΟΝΟ στην περίπτωση κατά την οποία εμφανίζονται διαφορετικά από την άδεια διαμονής. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος πρέπει να ακυρώσει την αίτηση και να υποβάλλει νέα ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.
Έχω άδεια διαμονής σε ισχύ, αλλά δεν προχωρά η διαδικασία υποβολής του Α21.
Αν η ταυτοποίηση της άδειας διαμονής δεν είναι εφικτή, έχετε τη δυνατότητα να επισυνάψετε την ισχύουσα άδεια διαμονής και το επίδομα παιδιού θα σας χορηγηθεί μόνο όταν ελεγχθεί, από εξουσιοδοτημένους χρήστες του ΟΠΕΚΑ. (Προσοχή από την επισυναπτόμενη άδεια πρέπει να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου και η διάρκεια της άδειας, σε ευανάγνωστη μορφή.
Ενώ το ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα, στο μητρώο του ΑΜΚΑ η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;
Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλλετε νέα ώστε να αντληθεί εκ νέου το ΑΦΜ για τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας.
Η πλατφόρμα μου εμφανίζει ως πρόβλημα ότι έχω κάνει λιγότερες από 5 φορολογικές δηλώσεις. Από το 2017 και μετά κάνω ατομική φορολογική δήλωση. Πιο πριν ήμουν στη φορολογική δήλωση του πατέρα μου. Τι πρέπει να κάνω;
Εφόσον έχουν καταχωρηθεί στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων οι ΑΜΚΑ των τότε προστατευόμενων μελών, η ΑΑΔΕ διεξάγει τον σχετικό έλεγχο με τα ψηφία του ΑΜΚΑ τους και επιστρέφει το αποτέλεσμα, αν ο νυν αιτών ή η σύζυγος του ήταν ή όχι δηλωμένοι στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους ως προστατευόμενα μέλη.
Δεν δέχεται το σύστημα την υποβολή δικαιολογητικών για ν΄ αποδείξω ότι μένω μόνιμα στην Ελλάδα. Δεν έχω φύγει ποτέ εκτός Ελλάδας. Επίσης, δεν δίνει τη δυνατότητα να υποβάλω τον ΑΦΜ γονέα για την περίοδο κατά την οποία ήμουν φοιτήτρια οπότε με δήλωναν ως προστατευόμενο μέλος.
Η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια (2015-2019) πριν την υποβολή της αίτησης προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ε1 των αιτούντων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους, φορολογικά έτη 2015 έως και 2019. Δεν απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών για την απόδειξη της πενταετίας.
Δεν δέχεται το σύστημα επισύναψη δικαιολογητικών.
Στις περιπτώσεις, για τις οποίες απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών το σύστημα προβάλλει ειδική επισήμανση. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν απαιτείται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.
Πως αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα πολίτη άλλης χώρας τα 12 τελευταία έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;
Από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων ή των συζύγων τους καθ’ έκαστο φορολογικό έτος ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση, στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη.
Είμαι πολίτης άλλου κράτους και διαμένω νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη αλλά δεν έχω υποβάλλει φορολογική δήλωση όλα τα χρόνια, μπορώ να υποβάλλω εκπρόθεσμες τώρα;
Όχι. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 πρέπει να έχει υποβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους, εντός του οποίου τασσόταν η προθεσμία για την υποβολή της και όχι μεταγενέστερα.
Έλληνες πολίτες, οι Ομογενείς αλλοδαποί, οι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ε.Ο.Χ, οι πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, πόσα χρόνια απαιτείται να έχουν διαμονή στην Ελλάδα για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;
Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, οι προαναφερόμενες κατηγορίες πολιτών απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος. Η διαμονή αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων ή των συζύγων τους καθ’ έκαστο φορολογικό έτος ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεο φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση, στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη.
Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο;
Ναι, το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α’).
24 Αυγούστου 2020
https://www.airetos.gr/dekades-xiliades-paidia-gia-1i-fora- . . .
7 Αυγούστου 2020
http://www.oaed.gr/programma-2020?fbclid=IwAR0r6PXykEYdQd30oly2cB9p_zyDiZiQkasd3r7TrMO6trpwFQUZC-xr9AM
http://www.oaed.gr/programma-2020?fbclid=IwAR0r6PXykEYdQd30oly2cB9p_zyDiZiQkasd3r7TrMO6trpwFQUZC-xr9AM
http://www.oaed.gr/programma-2020?fbclid=IwAR0r6PXykEYdQd30oly2cB9p_zyDiZiQkasd3r7TrMO6trpwFQUZC-xr9AM
15 Μαΐου 2020
Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Πως θα γίνουν οι ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία το 2020
Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1, της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://proti-eggrafi.services.gov.gr/
Για το σχολικό έτος 2020-2021 οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 15 Μαΐου 2020 έως 30 Μαΐου 2020.
Εγγραφές μετά την 30 Μαΐου 2020 θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38).
Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών.
Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021, μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.
Από το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38) και με την υπ’ αρ. πρωτ. 127860/Δ1/13-08-2019 (ΦΕΚ 3233Β) ΚΥΑ, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Σχετικά: Ηλεκτρονικά οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία
1. Ποια ηλικία πρέπει να έχει το παιδί μου για να εγγραφεί στο Νηπιαγωγείο;
Στο Νηπιαγωγείο, εγγράφονται οι μαθητές που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών ( παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α)). Συγκεκριμένα για το σχολικό έτος 2020-21, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016.
2. Μπορώ να εγγράψω το παιδί μου σε Νηπιαγωγείο διαφορετικό από αυτό που ανήκω βάσει της Διεύθυνσης κατοικίας μου;
Η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στο Νηπιαγωγείο που ανήκει ο μαθητής/τρια σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας ( παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) και από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).)
3. Το παιδί μου φοιτούσε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στο Νηπιαγωγείο. Θα κάνω αίτηση εγγραφής για την νέα σχολική χρονιά;
Όχι. Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ 109Α).
4. Μπορώ να επιλέξω την μη εγγραφή του 4χρονου παιδιού μου στο Νηπιαγωγείο;
Από το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ 167Α), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α) και με την υπ. αρ. πρωτ. 127860/Δ1/13-08-2019 (ΦΕΚ 3233Β) ΚΥΑ, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
5. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων νηπίων/προνηπίων για τη λειτουργία του Ολοήμερου Τμήματος;
Στα 1/θέσια νηπιαγωγεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοημέρου Προγράμματος είναι 5 φοιτώντες μαθητές (νήπια/προνήπια). Στα 2/θέσια νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι 10 φοιτώντες μαθητές (νήπια- προνήπια). Στα 3/θέσια και άνω νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος είναι 14 φοιτώντες μαθητές (νήπια/προνήπια).
6. Μπορεί το παιδί μου να εγγραφεί στο τμήμα Πρόωρης Υποδοχής εάν δεν είναι γραμμένο στο Ολοήμερο Τμήμα του Νηπιαγωγείου;
Στο τμήμα πρόωρης υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.
7. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής;
Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
8. Προβλέπεται πρόωρη αποχώρηση του παιδιού μου από το Ολοήμερο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου;
Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.
9. Ποιο είναι το ωράριο των τμημάτων του Νηπιαγωγείου;
Πρωινό Υποχρεωτικό Τμήμα: 8.30-13.00 με χρόνο προσέλευσης 8.15-8.30 και ώρα αποχώρησης 13.00
Απογευματινό Ολοήμερο τμήμα: 13.00-16.00 με ώρα αποχώρησης 16.00
Τμήμα Πρωινής Υποδοχής: 7.45-8.30 με χρόνο προσέλευσης 7.45-8.00
10. Μπορεί το παιδί μου να εγγραφεί στο Δημοτικό εάν δεν φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο;
Για την εγγραφή του μαθητή/τριας στο Δημοτικό Σχολείο, απαιτείται Πιστοποιητικό Φοίτησης στο Νηπιαγωγείο το οποίο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο εγγραφής του/της μαθητή/τριας.Νήπια τα οποία δεν έχουν εγγραφεί και φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο και την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των έξι (6) ετών, εγγράφονται στο Δημοτικό με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή του οικείου Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών, διαφορετικά εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο, σύμφωνα με την παρ. 1β, του άρθρου 204, του ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α). Παιδιά που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 8 του άρθρου 6, του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), εγγράφονται υποχρεωτικώς στο Δημοτικό.
11. Τι ισχύει για την εγγραφή νηπίου που προέρχεται από χώρα του εξωτερικού;
Σύμφωνα με την παρ. 9, του αρ. 6, του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), οι αλλοδαποί/πές μαθητές/τριες που δε δύνανται να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησης, μπορούν να εγγραφούν με ληξιαρχική πράξη γέννησης. Όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών/τριών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα. Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 120323/Γ2/27-9-2010 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.:
α. Οι αλλοδαποί/πές μαθητές/τριες εγγράφονται οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος.
β. Τα ανήλικα τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών μπορούν να εγγραφούν, έστω κι αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση εκτός των ανωτέρων δικαιολογητικών απαιτείται και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας.
12. Τι ισχύει στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τα νήπια/προνήπια που μπορεί να δεχθεί ένα Νηπιαγωγείο;
Ο Δ/ντής της οικείας Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζει, είτε για τη λειτουργία περισσοτέρων τμημάτων, είτε για την κατανομή των μαθητών/τριών σε όμορα Νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους και ενημερώνει αρμοδίως το Νηπιαγωγείο αποχώρησης και το Νηπιαγωγείο υποδοχής, το οποίο στη συνέχεια ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες του νηπίου/προνηπίου. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ. 4δ του Π.Δ.79/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).
13. Είμαι γονέας νηπίου/προνηπίου με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ). Υποχρεούμαι να συνυποβάλω κατά την εγγραφή του στο Νηπιαγωγείο γνωμάτευση από Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία;
Η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για υποστήριξη μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ).
14. Μπορώ να καταθέσω αίτηση εγγραφής του παιδιού μου σε δύο Νηπιαγωγεία;
Όχι, καθώς η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στο Νηπιαγωγείο που ανήκει ο μαθητής/τρια βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του, σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του κάθε Νηπιαγωγείου ( παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) και από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).
15. Υπάρχει περίπτωση το παιδί μου να μη φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο στο οποίο κατέθεσα την αίτηση εγγραφής του;
Ναι, στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν είναι μεγαλύτερος από τα νήπια/προνήπια που μπορεί να δεχθεί το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο και δεν υπάρχει δυνατότητα για λειτουργία περισσότερων τμημάτων ή ίδρυσης παραρτήματος στο Νηπιαγωγείο αυτό. Στην περίπτωση αυτή ο Δ/ντής της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζει, για την κατανομή των μαθητών/τριών σε όμορα Νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους και ενημερώνει αρμοδίως το Νηπιαγωγείο αποχώρησης και το Νηπιαγωγείο υποδοχής, το οποίο στη συνέχεια ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες των νηπίων/προνηπίων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ. 4δ του Π.Δ.79/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).
16. Πότε θα ενημερωθώ σχετικά για το Νηπιαγωγείο που θα φοιτήσει το παιδί μου;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Εγγραφών μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2020-2021, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τη Δ/νση του Νηπιαγωγείου στο οποίο έχει κατατεθεί η αίτηση εγγραφής για το Νηπιαγωγείο φοίτησης των τέκνων τους. (περ. δ, παρ.4, του άρθρ.6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α))
Σχετικά: Ποιος επιτρέπεται να συνοδεύει το νήπιο στο νηπιαγωγείο
Οδηγίες χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής εγγραφής στο νηπιαγωγείο
Πως θα γίνουν οι ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία το 2020
Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1, της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://proti-eggrafi.services.gov.gr/
Για το σχολικό έτος 2020-2021 οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 15 Μαΐου 2020 έως 30 Μαΐου 2020.
Εγγραφές μετά την 30 Μαΐου 2020 θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38).
Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών.
Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021, μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.
Από το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ Α’ 38) και με την υπ’ αρ. πρωτ. 127860/Δ1/13-08-2019 (ΦΕΚ 3233Β) ΚΥΑ, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Σχετικά: Ηλεκτρονικά οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία
1. Ποια ηλικία πρέπει να έχει το παιδί μου για να εγγραφεί στο Νηπιαγωγείο;
Στο Νηπιαγωγείο, εγγράφονται οι μαθητές που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών ( παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α)). Συγκεκριμένα για το σχολικό έτος 2020-21, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016.
2. Μπορώ να εγγράψω το παιδί μου σε Νηπιαγωγείο διαφορετικό από αυτό που ανήκω βάσει της Διεύθυνσης κατοικίας μου;
Η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στο Νηπιαγωγείο που ανήκει ο μαθητής/τρια σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας ( παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) και από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).)
3. Το παιδί μου φοιτούσε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στο Νηπιαγωγείο. Θα κάνω αίτηση εγγραφής για την νέα σχολική χρονιά;
Όχι. Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ 109Α).
4. Μπορώ να επιλέξω την μη εγγραφή του 4χρονου παιδιού μου στο Νηπιαγωγείο;
Από το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ 167Α), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α) και με την υπ. αρ. πρωτ. 127860/Δ1/13-08-2019 (ΦΕΚ 3233Β) ΚΥΑ, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
5. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων νηπίων/προνηπίων για τη λειτουργία του Ολοήμερου Τμήματος;
Στα 1/θέσια νηπιαγωγεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοημέρου Προγράμματος είναι 5 φοιτώντες μαθητές (νήπια/προνήπια). Στα 2/θέσια νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι 10 φοιτώντες μαθητές (νήπια- προνήπια). Στα 3/θέσια και άνω νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος είναι 14 φοιτώντες μαθητές (νήπια/προνήπια).
6. Μπορεί το παιδί μου να εγγραφεί στο τμήμα Πρόωρης Υποδοχής εάν δεν είναι γραμμένο στο Ολοήμερο Τμήμα του Νηπιαγωγείου;
Στο τμήμα πρόωρης υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.
7. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής;
Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
8. Προβλέπεται πρόωρη αποχώρηση του παιδιού μου από το Ολοήμερο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου;
Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.
9. Ποιο είναι το ωράριο των τμημάτων του Νηπιαγωγείου;
Πρωινό Υποχρεωτικό Τμήμα: 8.30-13.00 με χρόνο προσέλευσης 8.15-8.30 και ώρα αποχώρησης 13.00
Απογευματινό Ολοήμερο τμήμα: 13.00-16.00 με ώρα αποχώρησης 16.00
Τμήμα Πρωινής Υποδοχής: 7.45-8.30 με χρόνο προσέλευσης 7.45-8.00
10. Μπορεί το παιδί μου να εγγραφεί στο Δημοτικό εάν δεν φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο;
Για την εγγραφή του μαθητή/τριας στο Δημοτικό Σχολείο, απαιτείται Πιστοποιητικό Φοίτησης στο Νηπιαγωγείο το οποίο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο εγγραφής του/της μαθητή/τριας.Νήπια τα οποία δεν έχουν εγγραφεί και φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο και την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των έξι (6) ετών, εγγράφονται στο Δημοτικό με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή του οικείου Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών, διαφορετικά εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο, σύμφωνα με την παρ. 1β, του άρθρου 204, του ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α). Παιδιά που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 8 του άρθρου 6, του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), εγγράφονται υποχρεωτικώς στο Δημοτικό.
11. Τι ισχύει για την εγγραφή νηπίου που προέρχεται από χώρα του εξωτερικού;
Σύμφωνα με την παρ. 9, του αρ. 6, του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), οι αλλοδαποί/πές μαθητές/τριες που δε δύνανται να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησης, μπορούν να εγγραφούν με ληξιαρχική πράξη γέννησης. Όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών/τριών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα. Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 120323/Γ2/27-9-2010 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.:
α. Οι αλλοδαποί/πές μαθητές/τριες εγγράφονται οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος.
β. Τα ανήλικα τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών μπορούν να εγγραφούν, έστω κι αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση εκτός των ανωτέρων δικαιολογητικών απαιτείται και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας.
12. Τι ισχύει στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τα νήπια/προνήπια που μπορεί να δεχθεί ένα Νηπιαγωγείο;
Ο Δ/ντής της οικείας Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζει, είτε για τη λειτουργία περισσοτέρων τμημάτων, είτε για την κατανομή των μαθητών/τριών σε όμορα Νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους και ενημερώνει αρμοδίως το Νηπιαγωγείο αποχώρησης και το Νηπιαγωγείο υποδοχής, το οποίο στη συνέχεια ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες του νηπίου/προνηπίου. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ. 4δ του Π.Δ.79/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).
13. Είμαι γονέας νηπίου/προνηπίου με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ). Υποχρεούμαι να συνυποβάλω κατά την εγγραφή του στο Νηπιαγωγείο γνωμάτευση από Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία;
Η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για υποστήριξη μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ).
14. Μπορώ να καταθέσω αίτηση εγγραφής του παιδιού μου σε δύο Νηπιαγωγεία;
Όχι, καθώς η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στο Νηπιαγωγείο που ανήκει ο μαθητής/τρια βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του, σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του κάθε Νηπιαγωγείου ( παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) και από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).
15. Υπάρχει περίπτωση το παιδί μου να μη φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο στο οποίο κατέθεσα την αίτηση εγγραφής του;
Ναι, στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν είναι μεγαλύτερος από τα νήπια/προνήπια που μπορεί να δεχθεί το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο και δεν υπάρχει δυνατότητα για λειτουργία περισσότερων τμημάτων ή ίδρυσης παραρτήματος στο Νηπιαγωγείο αυτό. Στην περίπτωση αυτή ο Δ/ντής της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζει, για την κατανομή των μαθητών/τριών σε όμορα Νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους και ενημερώνει αρμοδίως το Νηπιαγωγείο αποχώρησης και το Νηπιαγωγείο υποδοχής, το οποίο στη συνέχεια ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες των νηπίων/προνηπίων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ. 4δ του Π.Δ.79/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).
16. Πότε θα ενημερωθώ σχετικά για το Νηπιαγωγείο που θα φοιτήσει το παιδί μου;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Εγγραφών μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2020-2021, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τη Δ/νση του Νηπιαγωγείου στο οποίο έχει κατατεθεί η αίτηση εγγραφής για το Νηπιαγωγείο φοίτησης των τέκνων τους. (περ. δ, παρ.4, του άρθρ.6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α))
Σχετικά: Ποιος επιτρέπεται να συνοδεύει το νήπιο στο νηπιαγωγείο
Οδηγίες χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής εγγραφής στο νηπιαγωγείο
20 Απριλίου 2020
Επίδομα παιδιού 2020. Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση
Υπενθυμίζεται πως η αίτηση Α21 υποβάλλεται άπαξ ετησίως, οπότε όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την αίτησή τους δεν χρειάζεται να επανέλθουν.
Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.
Επειδή το επίδομα του 2020 θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα του φορολογικού έτους 2019 και προκειμένου οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, πρέπει να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση 2020, ώστε αυτή να εκκαθαριστεί εγκαίρως και να λάβουν το ακριβές ποσό του επιδόματος που δικαιούνται.
Η Β διμηνιαία δόση του 2020 αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και θα καταβληθεί, όπως ορίζει ο νόμος, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 σε όλους όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 για το 2020
Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21
Αιτήσεις Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020 θα υποβάλλονται διαρκώς – όπως και πέρυσι – μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2021 και οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες
Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2020, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15/1/2021, όπως έγινε και πέρυσι.
Αυτονόητο είναι επίσης πως μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών
Για τη διευκόλυνση σας στην υποβολή της αίτησης Α21 ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνει τα ακόλουθα:
Οι ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας που καταχωρούνται στην Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση (Α21), πρέπει να είναι έγκυροι. (υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου και στο http://www.amka.gr/).
Οι φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών Σχολών Δημοσίου πρέπει να έχουν φοιτητικές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ.
Οι φοιτητές που μετεγράφηκαν εντός του 2020 πρέπει να έχουν επιπλέον διαθέσιμο τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσου) που είχαν πριν την μεταγραφή τους. Σε περίπτωση που αυτός δεν είναι διαθέσιμος θα κληθούν να επισυνάψουν ηλεκτρονικά στο Α21 βεβαίωση πρώτης εγγραφής.
Οι αλλοδαποί πολίτες ή Ομογενείς που διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς πρέπει να έχουν, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης Α21, άδειες διαμονής στην Ελλάδα σε ισχύ. Αν οι άδειες διαμονής δεν διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, θα τους ζητηθεί να τις επισυνάψουν ηλεκτρονικά.
Για τα εξαρτώμενα τέκνα που το έτος 2020 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2001) και είναι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( Γυμνάσια, Λύκεια ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κλπ) οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρούν, στα σχετικά πεδία της αίτησης, τον αριθμό μητρώου μαθητή καθώς και τον αριθμό μητρώου του σχολείου που φοιτά. Στις περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται ως προς την ακρίβεια τους, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη πρόσφατης (έκδοση εντός του 2020) βεβαίωσης σπουδών στην αίτηση Α21.
Τα εξαρτώμενα τέκνα άνω των 18 που είναι σπουδαστές των ΙΕΚ (ιδιωτικών-δημοσίων), των Κολεγίων ή σπουδαστές της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που δεν έχουν ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο) όπως οι Σχολές Θεάτρου, Χορού κλπ, ή φοιτητές των αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού, ή μαθητές του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ, πρέπει να έχουν πρόσφατες βεβαιώσεις σπουδών (να έχουν εκδοθεί εντός του 2020) από τις σχολές φοίτησης τους. Στις περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται ως προς την ακρίβεια τους, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη ή καταχώρηση στοιχείων της βεβαίωσης στην αίτηση Α21. Οι βεβαιώσεις ιδρυμάτων του εξωτερικού πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένες.
Στις περιπτώσεις εν διαστάσει γονέων που διεκδικούν και οι δύο, για τα ίδια εξαρτώμενα τέκνα το επίδομα παιδιού, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ή τυχόν ιδιωτικού συμφωνητικού ρύθμισης της επιμέλειας των τέκνων ή υπεύθυνης δήλωσης του άλλου γονέα ή ηλεκτρονική συναίνεση του άλλου συζύγου. Στις περιπτώσεις των διαζευγμένων γονέων είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ανάθεσης επιμέλειας.
Στις αιτήσεις που υπάρχουν επισυναπτόμενα η έγκριση γίνεται μετά τον έλεγχο των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών από υπαλλήλους του ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια ακολουθεί η πληρωμή.
Πριν από κάθε πληρωμή γίνεται επανέλεγχος των εισοδημάτων με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 όλων των μελών της οικογένειας που συμμετέχουν στο Α21 και το επίδομα επανυπολογίζεται.
Υπενθυμίζεται πως η αίτηση Α21 υποβάλλεται άπαξ ετησίως, οπότε όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την αίτησή τους δεν χρειάζεται να επανέλθουν.
Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.
Επειδή το επίδομα του 2020 θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα του φορολογικού έτους 2019 και προκειμένου οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, πρέπει να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση 2020, ώστε αυτή να εκκαθαριστεί εγκαίρως και να λάβουν το ακριβές ποσό του επιδόματος που δικαιούνται.
Η Β διμηνιαία δόση του 2020 αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και θα καταβληθεί, όπως ορίζει ο νόμος, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 σε όλους όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 για το 2020
Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21
Αιτήσεις Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020 θα υποβάλλονται διαρκώς – όπως και πέρυσι – μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2021 και οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες
Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2020, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15/1/2021, όπως έγινε και πέρυσι.
Αυτονόητο είναι επίσης πως μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών
Για τη διευκόλυνση σας στην υποβολή της αίτησης Α21 ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνει τα ακόλουθα:
Οι ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας που καταχωρούνται στην Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση (Α21), πρέπει να είναι έγκυροι. (υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου και στο http://www.amka.gr/).
Οι φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών Σχολών Δημοσίου πρέπει να έχουν φοιτητικές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ.
Οι φοιτητές που μετεγράφηκαν εντός του 2020 πρέπει να έχουν επιπλέον διαθέσιμο τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσου) που είχαν πριν την μεταγραφή τους. Σε περίπτωση που αυτός δεν είναι διαθέσιμος θα κληθούν να επισυνάψουν ηλεκτρονικά στο Α21 βεβαίωση πρώτης εγγραφής.
Οι αλλοδαποί πολίτες ή Ομογενείς που διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς πρέπει να έχουν, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης Α21, άδειες διαμονής στην Ελλάδα σε ισχύ. Αν οι άδειες διαμονής δεν διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, θα τους ζητηθεί να τις επισυνάψουν ηλεκτρονικά.
Για τα εξαρτώμενα τέκνα που το έτος 2020 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2001) και είναι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( Γυμνάσια, Λύκεια ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κλπ) οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρούν, στα σχετικά πεδία της αίτησης, τον αριθμό μητρώου μαθητή καθώς και τον αριθμό μητρώου του σχολείου που φοιτά. Στις περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται ως προς την ακρίβεια τους, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη πρόσφατης (έκδοση εντός του 2020) βεβαίωσης σπουδών στην αίτηση Α21.
Τα εξαρτώμενα τέκνα άνω των 18 που είναι σπουδαστές των ΙΕΚ (ιδιωτικών-δημοσίων), των Κολεγίων ή σπουδαστές της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που δεν έχουν ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο) όπως οι Σχολές Θεάτρου, Χορού κλπ, ή φοιτητές των αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού, ή μαθητές του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ, πρέπει να έχουν πρόσφατες βεβαιώσεις σπουδών (να έχουν εκδοθεί εντός του 2020) από τις σχολές φοίτησης τους. Στις περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται ως προς την ακρίβεια τους, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη ή καταχώρηση στοιχείων της βεβαίωσης στην αίτηση Α21. Οι βεβαιώσεις ιδρυμάτων του εξωτερικού πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένες.
Στις περιπτώσεις εν διαστάσει γονέων που διεκδικούν και οι δύο, για τα ίδια εξαρτώμενα τέκνα το επίδομα παιδιού, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ή τυχόν ιδιωτικού συμφωνητικού ρύθμισης της επιμέλειας των τέκνων ή υπεύθυνης δήλωσης του άλλου γονέα ή ηλεκτρονική συναίνεση του άλλου συζύγου. Στις περιπτώσεις των διαζευγμένων γονέων είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ανάθεσης επιμέλειας.
Στις αιτήσεις που υπάρχουν επισυναπτόμενα η έγκριση γίνεται μετά τον έλεγχο των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών από υπαλλήλους του ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια ακολουθεί η πληρωμή.
Πριν από κάθε πληρωμή γίνεται επανέλεγχος των εισοδημάτων με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 όλων των μελών της οικογένειας που συμμετέχουν στο Α21 και το επίδομα επανυπολογίζεται.
15 Απριλίου 2020
Με κυβερνητική απόφαση Tablets και ίντερνετ στους μαθητές για τηλεκπαίδευση capital.gr 12 ώρες πριν
Του Δ. Κατσαγάνη
Τη χορήγηση laptops, notebooks, netbooks ή tablets ή/και συνδέσεων διαδικτύου στους μαθητές προκειμένου να "τρέξει" η υλοποίηση των δράσεων εξ αποστάσεως διδασκαλίας προβλέπει η χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ προβλέπει πως:
''Οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων μπορούν να προμηθεύονται κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό που να επιτρέπει την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους, εντός του πλαισίου υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού COVID-19, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους. Η προμήθεια γίνεται κατ' ανάλογη εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76). Σε περίπτωση που οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να επιχορηγούν εκτάκτως τις Σχολικές Επιτροπές με το απαιτούμενο υπόλοιπο.
Η προμήθεια γίνεται μετά από αιτιολογημένο αίτημα του διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας, από το οποίο προκύπτει το απολύτως αναγκαίο πλήθος των φορητών συσκευών (laptops, notebooks, netbooks ή tablets) ή/και συνδέσεων διαδικτύου, οι οποίες απαιτούνται για τη στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη. Τα προμηθευόμενα είδη αποτελούν εξοπλισμό του σχολείου και, με μέριμνα των οικείων διευθυντών, παραδίδονται προς προσωρινή χρήση στους δικαιούχους μαθητές με ονομαστικά πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής, για όσο διάστημα αυτό απαιτείται''.
Του Δ. Κατσαγάνη
Τη χορήγηση laptops, notebooks, netbooks ή tablets ή/και συνδέσεων διαδικτύου στους μαθητές προκειμένου να "τρέξει" η υλοποίηση των δράσεων εξ αποστάσεως διδασκαλίας προβλέπει η χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ προβλέπει πως:
''Οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων μπορούν να προμηθεύονται κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό που να επιτρέπει την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους, εντός του πλαισίου υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού COVID-19, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους. Η προμήθεια γίνεται κατ' ανάλογη εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76). Σε περίπτωση που οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να επιχορηγούν εκτάκτως τις Σχολικές Επιτροπές με το απαιτούμενο υπόλοιπο.
Η προμήθεια γίνεται μετά από αιτιολογημένο αίτημα του διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας, από το οποίο προκύπτει το απολύτως αναγκαίο πλήθος των φορητών συσκευών (laptops, notebooks, netbooks ή tablets) ή/και συνδέσεων διαδικτύου, οι οποίες απαιτούνται για τη στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη. Τα προμηθευόμενα είδη αποτελούν εξοπλισμό του σχολείου και, με μέριμνα των οικείων διευθυντών, παραδίδονται προς προσωρινή χρήση στους δικαιούχους μαθητές με ονομαστικά πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής, για όσο διάστημα αυτό απαιτείται''.
30 Μαρτίου 2020
ΟΠΕΚΑ: «Μπαράζ» πληρωμών - Στα ΑΤΜ των δικαιούχων όλα τα επιδόματα του Οργανισμού 30Μαρ 2020 10:57
Από σήμερα πιστώνονται τα χρήματα για την πληρωμή Μαρτίου 2020 για όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και συγκεκριμένα για τα ΚΕΑ, επίδομα παιδιού Α21 , επίδομα ενοικίου και προνοιακά επιδόματα και το επίδομα γέννας.
Την Τρίτη 31 Μαρτίου θα πληρωθούν όλα τα προνοιακά επιδόματα. Δηλαδή, Αναπηρικά και Διατροφικά , το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, Στεγαστικής Συνδρομής, Σύνταξη και το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, Ομογενών, το επίδομα παιδιού Α21 και γέννησης. Από σήμερα και σταδιακά ανάλογα πάντα με την τράπεζα θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
Επίδομα παιδιού Α21
Για το επίδομα παιδιού η πρώτη δόση του 2020 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση και έχει εγκριθεί.
Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού, θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ https://www.idika.gr/epidomapaidiou
ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Η πρώτη δόση του 2020 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα (όπως έχει πλέον καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων), για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 16/03 και έχει εγκριθεί η αίτησή τους.
Επισημαίνεται ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού:
Βήμα 1 - Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21 Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2020 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2019).
Επισημαίνεται ότι η πληρωμή της Β΄ δόσης του επιδόματος παιδιού θα περιλάβει μόνο όσους έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.
Βήμα 2 - Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή (www.idika.gr/epidomapaidiou) με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.
Βήμα 3 - Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).
Βήμα 4 - Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.
Βήμα 5 - Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.
Βήμα 6 - Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.
Βήμα 7 - Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο Έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης.
Ακύρωση Αίτησης Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.
Το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α').
Ενημέρωση ΚΕΑ μέσω SMS
Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ και του επιδόματος στέγασης ενημερώνονται μέσω SMS και e-mails για την παράταση της ισχύος της αίτησής τους κατά ένα μήνα, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο Δήμο που ανήκουν ή σε Κέντρο Κοινότητας.
Για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισόδημα, ΚΕΑ, θα πληρωθούν όσων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
Επίσης οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) που έχουν υποβάλλει αίτηση και εγκρίθηκε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πληρωθούν την Τρίτη 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
Επίδομα γέννησης
Στις 31 Μαρτίου θα πληρωθούν 7.210 αιτήσεις που εγκρίθηκαν για την καταβολή του επιδόματος γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ και αφορά 7.210 παιδιά. Οι εν λόγω δικαιούχοι που θα πάρουν στις 31 Μαρτίου τα πρώτα 1.000 ευρώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επόμενη δόση θα καταβληθεί στις 31 Ιουλίου.
Ειδικότερα το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα της γέννησης εφόσον η αίτηση εγκριθεί μέσα στον μήνα γέννησης και η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα μετά τον μήνα γέννησης του παιδιού.
Έτσι εάν κάποιος υπέβαλλε την αίτηση μέσα στον Φεβρουάριο γιατί τότε απέκτησε παιδί και εγκρίθηκε, θα πληρωθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου, δηλαδή 31 Μαρτίου την πρώτη δόση. Την δεύτερη δόση θα την πληρωθεί 31 Ιουλίου, πέντε μήνες μετά τον μήνα γέννησης του παιδιού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
23 Μαρτίου 2020
Κοροναϊός : Κλείνουν οι φοιτητικές εστίες – Τι θα γίνει με τους φοιτητές
Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση της χρήσης των φοιτητικών εστιών, εν μέσω του κοροναϊού - Τι θα γίνει με τους φοιτητές
Κοροναϊός : Κλείνουν οι φοιτητικές εστίες – Τι θα γίνει με τους φοιτητές | in.gr
in.gr
23 Μαρτίου 2020, 17:52
Facebook Share Twitter Share Messenger Share email Share
A A
Κλειστές λόγω κοροναϊου θα είναι τις επόμενες ημέρες και οι φοιτητικές εστίες της χώρας.
Στην κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε περιλαμβάνεται η πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και οι οποίοι δεν μπορούν να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή.
Διαβάστε επίσης: Δύο νεκροί στη Βόρεια Μακεδονία από κοροναϊό
Μάλιστα, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, έχει ήδη εκδώσει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής των εν λόγω νομοθετικών προβλέψεων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού και τις διοικήσεις των ΑΕΙ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία των ΑΕΙ έχει ανασταλεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται – σε πολλές περιπτώσεις – μέσω βίντεο.
Αναλυτικά οι οδηγίες του υπουργείο Παιδείας:
«Με την με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21-03-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄956) επιβλήθηκε, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής για το χρονικό διάστημα από 25.3.2020 έως 10.4.2020.
Για την ορθή και ενιαία εφαρμογή του ως άνω μέτρου πρόληψης, οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι., μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τους καλούνται να ενημερώσουν άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο τους διαμένοντες στις εστίες ότι θα πρέπει να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους, καθώς η λειτουργία των φοιτητικών εστιών διακόπτεται από την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020.
Σε περίπτωση όπου υπάρχουν φοιτητές των Α.Ε.Ι. ή αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται σε εστίες των Α.Ε.Ι. ή σε ξενοδοχειακές μονάδες με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., και δεν δύνανται αποδεδειγμένα να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, δύνανται κατ΄ εξαίρεση να στεγαστούν σε τουριστικά καταλύματα, σε εφαρμογή της με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035/22-03-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄987).
Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Α.Ε.Ι. οφείλουν να ενημερώσουν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. σχετικά με το εάν υπάρχουν διαμένοντες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, όπου δύνανται να διαμείνουν για όσο χρονικό διάστημα οι εστίες τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας».
Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση της χρήσης των φοιτητικών εστιών, εν μέσω του κοροναϊού - Τι θα γίνει με τους φοιτητές
Κοροναϊός : Κλείνουν οι φοιτητικές εστίες – Τι θα γίνει με τους φοιτητές | in.gr
in.gr
23 Μαρτίου 2020, 17:52
Facebook Share Twitter Share Messenger Share email Share
A A
Κλειστές λόγω κοροναϊου θα είναι τις επόμενες ημέρες και οι φοιτητικές εστίες της χώρας.
Στην κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε περιλαμβάνεται η πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και οι οποίοι δεν μπορούν να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή.
Διαβάστε επίσης: Δύο νεκροί στη Βόρεια Μακεδονία από κοροναϊό
Μάλιστα, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, έχει ήδη εκδώσει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής των εν λόγω νομοθετικών προβλέψεων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού και τις διοικήσεις των ΑΕΙ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία των ΑΕΙ έχει ανασταλεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται – σε πολλές περιπτώσεις – μέσω βίντεο.
Αναλυτικά οι οδηγίες του υπουργείο Παιδείας:
«Με την με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21-03-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄956) επιβλήθηκε, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής για το χρονικό διάστημα από 25.3.2020 έως 10.4.2020.
Για την ορθή και ενιαία εφαρμογή του ως άνω μέτρου πρόληψης, οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι., μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τους καλούνται να ενημερώσουν άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο τους διαμένοντες στις εστίες ότι θα πρέπει να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους, καθώς η λειτουργία των φοιτητικών εστιών διακόπτεται από την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020.
Σε περίπτωση όπου υπάρχουν φοιτητές των Α.Ε.Ι. ή αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται σε εστίες των Α.Ε.Ι. ή σε ξενοδοχειακές μονάδες με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., και δεν δύνανται αποδεδειγμένα να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, δύνανται κατ΄ εξαίρεση να στεγαστούν σε τουριστικά καταλύματα, σε εφαρμογή της με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035/22-03-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄987).
Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Α.Ε.Ι. οφείλουν να ενημερώσουν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. σχετικά με το εάν υπάρχουν διαμένοντες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, όπου δύνανται να διαμείνουν για όσο χρονικό διάστημα οι εστίες τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας».
17 Μαρτίου 2020
Το γραφείο του συλλόγου μας αναστέλλει την λειτουργία του ,για το επόμενο διάστημα συμμορφούμενο προς τις οδηγίες του κράτους για το καλό της δημόσιας υγείας .Θα σας ενημερώσουμε για τις όποιες αλλαγές ακολουθήσουν ,με νέα ανάρτηση.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Εκ του Δ.Σ.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Εκ του Δ.Σ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)