Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10 Απριλίου 2012

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑΔευτέρα, 9 Απρίλιος 2012, 18:14

 Τροπολογία Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την τοπική Ανάπτυξη και την Αυτοδιοίκηση. Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/Ε.Κ»

Ρυθμίσεις για τις Γενικές Εξετάσεις
3. Ειδικές κατηγορίες – Πάγιες ρυθμίσεις
Με την παράγραφο 3 μεταβάλλεται επί το ευμενέστερο και εξορθολογίζεται στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης το καθεστώς των ειδικών κατηγοριών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:
· Προσδιορίζεται ρητώς ότι αφ’ ης στιγμής κτηθεί κατά νόμο η πολυτεκνική ιδιότητα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας (ν. 860/1979, ν. 3454/2006) διατηρείται ισοβίως σύμφωνα και με την σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ν. 3454/2006 (Α’ 75).
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ζητούμενη συστηματική εναρμόνιση των οικείων διατάξεων και διασφαλίζεται η μείζων προστασία των πολυτέκνων σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 Συντάγματος.
· Στην περίπτωση των τριτέκνων απαλείφεται το προβλεφθέν ηλικιακό όριο του 26ου έτους προκειμένου να υπαχθούν στην ειδική κατηγορία οι υποψήφιοι. Έτσι, οι υποψήφιοι υπάγονται πλέον στην εν λόγω ειδική κατηγορία ανεξαρτήτως της ηλικίας των τριών τέκνων της πολυμελούς οικογένειας.
· Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν αδελφούς που ήδη φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διευκρινίζεται ότι για την υπαγωγή στην εν λόγω ειδική κατηγορία εισακτέων θα πρέπει ο αδελφός ή η αδελφή του υποψηφίου να είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών εν τη εννοία του άρθρου 2 ν. 4009/2011 (Α’ 195), και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
Έτσι επιτυγχάνεται εναρμόνιση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.
· Προστίθεται ως ειδική υποκατηγορία, υπαγόμενη σε εκείνη των κοινωνικών κριτηρίων εκείνη των πολυδύμων τέκνων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος.
Με τον τρόπο αυτόν αποκαθίσταται η ίση μεταχείριση των διδύμων, τριδύμων κ.λπ. υποψηφίων με εκείνους που έχουν αδελφούς ήδη φοιτούντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εμπίπτουν στην ήδη προβλεπόμενη υπό στ. Α’ περίπτωση της ειδικής κατηγορίας γγ’ της περίπτωσης ii. της παραγράφου 2γ’ του άρθρου 2 ν. 2525/1997.
· Απαλείφεται η προϋπόθεση της κατοχής οικογενειακού εισοδήματος ορισμένου ύψους προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες.
Η επιλογή αυτή υπαγορεύτηκε από τους εξής λόγους:
i. Δημιουργήθηκαν σοβαρά ερμηνευτικά ζητήματα κατά τον προσδιορισμό του οικογενειακού εισοδήματος.
ii. Tο προβλεφθέν εισοδηματικό όριο των 60.000 € (συν 10.000 € για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δεύτερου) ήταν τόσο υψηλό ώστε δεν αποτέλεσε αποτελεσματικό μέσο περιορισμού του αριθμού των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών.
iii. Eιδικώς ως προς τους πολυτέκνους έχει κριθεί νομολογιακώς ότι η αναγνωριζόμενη ειδική φροντίδα προς τις πολύτεκνες οικογένειες δεν δύναται να εξαρτηθεί από κριτήρια εισοδήματος σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας την υπέρ αυτών ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων (ΣτΕ 1095/2001). Επομένως, η απάλειψη του εισοδηματικού κριτηρίου αποφεύγει εν τέλει αδικαιολόγητες διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών.
· Καταργείται η προϋπόθεση της διοικητικής περιφέρειας.
Στο μέτρο που στον νόμο δεν τίθεται σχετικός περιορισμός, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα την σχολή της προτίμησής τους, εκτιμώντας παραμέτρους (εκπαιδευτικές, οικονομικές ή άλλες) που τις καθιστούν ελκυστικές γι’ αυτούς.
4. Ειδικές κατηγορίες – Απόφοιτοι 2011
Με την παράγραφο 4, όπως αυτή διορθώθηκε και αναδιατυπώθηκε με την από 6.4.2012 δήλωση διόρθωσης – αναδιατύπωσης λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους αποφοίτους των ειδικών κατηγοριών του 2011. Συγκεκριμένα:
· Οι απόφοιτοι του 2011 που πληρούν τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών (όπως αναδιαμορφώνονται με την ρύθμιση της παρ. 3 του παρόντος) κατά την δημοσίευση του παρόντος, ή που πληρούσαν τα κριτήρια αυτά κατά την αποφοίτησή τους το 2011, διεκδικούν κατ’ αποκλειστικότητα ειδικές θέσεις που ανέρχονται σε 2,5% των θέσεων εισακτέων των τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
· Η κατάληψη των θέσεων αυτών θα γίνει χωρίς εξετάσεις, με επανυποβολή μηχανογραφικού στο πλαίσιο της διαδικασίας του 10%, που επαναφέραμε σε ισχύ με τον νεοπαγή ν. 4058/2012.
· Πέραν των ανωτέρω θέσεων που θα καλυφθούν κατ’ αποκλειστικότητα από τους αποφοίτους του 2011, οι ίδιοι ως άνω απόφοιτοι θα συμμετέχουν και στο 10% των θέσεων εισακτέων, ως υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, μαζί με τους αποφοίτους του 2010 που θα επανυποβάλουν μηχανογραφικά.
Με την ανωτέρω ρύθμιση αποκαθίσταται η όποια αδικία ή τυχόν άνιση μεταχείριση έναντι των υποψηφίων του έτους 2011.