Οι οικογένειες κρατούν την συνοχή των κοινωνιών, και οι διαγεννεακές σχέσεις, διαχρονικά, μεταφέρουν αυτήν την κληρονομιά. Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειών, είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τους δεσμούς μεταξύ όλων των μελών του αστερισμού που συνθέτουν την οικογένεια. Είναι επίσης μια ευκαιρία να δούμε πώς επηρεάζονται από τις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις - και τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τις οικογένειες ως απάντηση σε αυτές.
Η ανεργία αναγκάζει πολλούς νέους ανθρώπους, που τους διακρίνει συχνά η προθυμία για  ανεξαρτησία, να βασίζονται στους γονείς τους όλο και περισσότερο από ό, τι θα ήλπιζαν. Η στέρηση λόγω οικονομικών δυσκολιών και ποιότητος της φροντίδος των παιδιών, περιπλέκει τις προσπάθειες από τους γονείς που εργάζονται και οι δύο στην οικογένεια, να συνδυάσουν την εργασία και τις υποχρεώσεις τους στο σπίτι. Οι ανεπαρκείς συντάξεις και η μέριμνα για τους ηλικιωμένους απαιτούν τώρα περισσότερη προσοχή, καθότι ο στόχος μας για αύξηση του προσδόκιμου της ζωής επετεύχθη.
Οι προκλήσεις αυτές καθιστούν τη στήριξη της οικογένειας πιο σημαντική από ποτέ - για τον νέο άνθρωπο που αναζητά μια θέση εργασίας, ενώ ζει με τους γονείς του, για τον παππού και γιαγιά που στηρίζονται στα παιδιά τους για  προστασία και φροντίδα, καθώς και για τα πολλά μέλη της διευρυμένης οικογένειας που να αναλαμβάνουν τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών.
Σε όλο τον κόσμο, τα μέλη της οικογένειας πράττουν ότι τους αναλογεί. Αξίζουν υποστήριξης από τους φορείς χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, από δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να  ενισχυθούν οι πολιτικές προωθήσεως της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και υποστηρίξεως διαγεννεακών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επαρκείς συντάξεις και η υποστήριξη του φροντιστή(παρόχου φροντίδος) βοηθούν όχι μόνο τα ηλικιωμένα άτομα αλλά και ολόκληρες οικογένειες.
 Διαγεννεακά προγράμματα για την προώθηση του εθελοντισμού μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων είναι προς όφελος όλων των γενεών. Ευκαιρίες για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να συνδέσουν την αναζωογόνηση στο σύνολο των κοινοτήτων.
Επίσης διαγεννεακές πρωτοβουλίες καλύπτουν  προτεραιότητες ανάπτυξης παγκόσμια. Αντιμετωπίζουν την ανισότητα και τον αποκλεισμό, ενθαρρύνουν τον ενεργό πολίτη, ακόμη  βελτιώνουν την δημόσια  υποδομή, μέσω προγραμμάτων της κοινότητος.
Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα Οικογένειας, καλώ τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τις οικογένειες και τα άτομα να στηρίξουν πρωτοβουλίες που φέρνουν τους ανθρώπους όλων των γενεών κοντά για την οικοδόμηση ενός πιο υγιούς κόσμου για όλους.

Ban Ki-moon

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
1.Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει την σπουδαιότητα της οικογένειας ως τον βασικό παράγοντα για  να υπάρχει συνοχή της κοινωνίας μας.Στην Χώρα μας συμβαίνει το αντίθετο,καθότι η Κυβέρνηση και η Πολιτεία όχι μόνο δεν στηρίζει την ελληνική οικογένεια απεναντίας την τιμωρεί και μάλιστα με  σκληρότατους και άδικους νόμους.Δεν συζητάμε καν για ενίσχυση και στήριξή της ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μνημονεύει ο Γεν. γραμματέας του ΟΗΕ.
2.Η ανεργία έφτασε  σε υψηλά επίπεδα(30%),ουσιαστικά ένας στους δύο δεν εργάζεται.Με ποιά οικονομικά δεδομένα και δυνατότητες των οικογενειών για να στηριχθούν τόσο τα παιδιά όσο και οι απόμαχοι της ζωής(άνω των 65 ετών);
3.Ο Γεν. γραμματέας του ΟΗΕ,μας τονίζει την σπουδαιότητα και  βασική υποχρέωση αυτών που αποφασίζουν να στηρίξουν την οικογένεια.Εδώ δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο αλλά σκληρά και άδικα μέτρα. ΜΟΝΟ ΤΙΜΩΡΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
4. Δεν συζητάμε για διαγεννεακά προγράμματα, και ότι υπάρχει καταργείται.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ(ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ).

ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ.
ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΠΡΟΟΤΠΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.