Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

13 Δεκεμβρίου 2013


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΑθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία Συνέντευξης Τύπου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
Για το θέμα του διαγωνισμού ρυζιού
«Θα δώσουμε το ρύζι από εθνικούς πόρους»
Έχουν τελειώσει όλοι οι διαγωνισμοί σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και ήδη όπως ξέρετε, μοιράζονται κι έχουν μοιραστεί και μεγάλες ποσότητες. Σε κάποια μάλιστα ολοκληρώθηκε η διανομή.
Και ο διαγωνισμός του ρυζιού είχε ολοκληρωθεί μ’ επιτυχία, έγκαιρα. Όπως προβλέπονταν και για τους υπόλοιπους. Όμως, όπως έγινε και για τους υπόλοιπους, είχαμε μια σειρά ενστάσεων, ασφαλιστικών μέτρων κτλ. και όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να εκδικαστούν σε μια εβδομάδα στο Δικαστήριο.
Σας θυμίζω ότι ο κανονισμός για τη διανομή λέει ότι όλα πρέπει να έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κι έτσι έγινε με όλα τα προϊόντα. Όμως για το ρύζι μόλις έγιναν αυτές οι ενστάσεις, μας είπε το Δικαστήριο ότι θα εκδικαστεί η ένσταση σε μια εβδομάδα. Ζητήσαμε λοιπόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ρύζι παράταση 15 ημερών και μας την έδωσε μέχρι την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Σας θυμίζω ότι μετά απ’ αυτό κλείνει το οικονομικό έτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα δε μπορεί να πάει ούτως ή άλλως πιο πέρα. Τι έγινε λοιπόν: Αντί να εκδικαστεί σε μια εβδομάδα και να βγει η απόφαση, μας ήρθε την Παρασκευή μια απόφαση που λέει ότι έχει προκύψει άλλο ένα θέμα στα ασφαλιστικά μέτρα και μετά προέκυψε κι άλλο θέμα, δηλαδή σταδιακά προστίθεντο θέματα τα οποία έπρεπε να εξεταστούν και ταυτόχρονα μας ήρθε εντολή από το Δικαστήριο «να μην υλοποιήσετε την τρέχουσα σύμβαση την οποία έχετε υπογράψει». Άρα, δηλαδή, μέχρις ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.
Όταν εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα μετά από 21 μέρες, είχε περάσει η 15η Οκτωβρίου και όταν ρωτήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μας απαγόρευσε να κάνουμε την πληρωμή και έτσι ματαιώθηκε η προκήρυξη.
Όμως επειδή ακριβώς το ρύζι είναι ένα σημαντικό τρόφιμο κι επειδή ο κόσμος το περιμένει, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ρύζι σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκη, με εθνικούς πόρους πλέον. Άρα λοιπόν, θα γίνει διαγωνισμός ξανά, με εθνικούς πόρους, πάλι ξεχωριστά για τις τρεις περιοχές. Έχουν βρεθεί οι πόροι για να γίνει. Είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ, για την κάθε μία ζώνη και θέλω να πιστεύω ότι θα το κάνουμε σύντομα και έγκαιρα, προκειμένου να μοιραστεί και το ρύζι όπως περιμένει ο κόσμος.